Het creëren van een verticale tuin met hangende kamerplanten

Een verticale tuin met hangende kamerplanten is een prachtige manier om groen toe te voegen aan je interieur. Het creëren van zo’n tuin kan een leuke en creatieve bezigheid zijn, en het resultaat zal zeker de moeite waard zijn. In dit artikel zullen we bespreken hoe je een verticale tuin met hangende kamerplanten kunt maken en welke planten het meest geschikt zijn.

Benodigdheden

Voordat je begint met het creëren van je verticale tuin, zijn er een aantal benodigdheden die je nodig zult hebben:

 • Hangende plantenbakken of potten
 • Plantenhaken of ophangsystemen
 • Planten
 • Potgrond
 • Wateringssysteem (optioneel)

Zorg ervoor dat je voldoende plantenbakken of potten hebt om al je planten in te kunnen plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of je muren of plafonds geschikt zijn om plantenhaken of ophangsystemen aan te bevestigen. Verder heb je natuurlijk planten nodig die geschikt zijn om op te hangen, en potgrond om ze in te planten. Een wateringssysteem kan handig zijn als je niet regelmatig water wilt geven.

Planten selecteren

Niet alle kamerplanten zijn geschikt om op te hangen. Het is belangrijk om planten te kiezen die goed gedijen in hangende situaties. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 • Hangende Pothos (Epipremnum aureum)
 • Hangende Lepelplant (Spathiphyllum wallisii)
 • Hangende Vetplanten (bijv. Senecio rowleyanus)
 • Hangende Varen (Nephrolepis exaltata)
 • Hangende Klimop (Hedera helix)

Deze planten hebben lange, hangende stelen of ranken die perfect zijn voor een verticale tuin. Ze zijn ook relatief gemakkelijk te verzorgen en kunnen goed gedijen in omstandigheden met weinig licht.

Het creëren van je verticale tuin

Voordat je begint met het ophangen van je planten, is het belangrijk om een plan te maken. Bepaal waar je de plantenbakken wilt plaatsen en hoeveel planten je wilt gebruiken. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen de planten laat, zodat ze genoeg licht en lucht krijgen.

Als je eenmaal je plan hebt gemaakt, kun je beginnen met het ophangen van de plantenbakken. Gebruik de plantenhaken of ophangsystemen om de bakken stevig aan de muur of het plafond te bevestigen. Zorg ervoor dat de bakken goed vastzitten en niet kunnen vallen.

Vul de plantenbakken met potgrond en plant de geselecteerde planten erin. Zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn met aarde en geef de planten water. Als je ervoor hebt gekozen om een wateringssysteem te gebruiken, sluit dit dan aan en stel het in volgens de instructies.

Verzorging van je verticale tuin

Een verticale tuin met hangende kamerplanten vereist regelmatige verzorging om ervoor te zorgen dat de planten gezond blijven. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je tuin:

 • Water geven: Controleer regelmatig of de planten water nodig hebben. Hangende planten kunnen sneller uitdrogen dan planten in de grond, dus het is belangrijk om ze goed in de gaten te houden.
 • Licht: Zorg ervoor dat je tuin voldoende licht krijgt. Hangende planten hebben meestal behoefte aan helder, indirect licht. Plaats je tuin dus in de buurt van een raam, maar vermijd direct zonlicht dat de bladeren kan verbranden.
 • Meststoffen: Geef je planten regelmatig voeding met geschikte meststoffen. Hangende planten hebben vaak extra voedingsstoffen nodig omdat ze in beperkte hoeveelheid grond groeien.
 • Snoeien: Houd je planten in vorm door regelmatig te snoeien. Verwijder dode bladeren en takken om de gezondheid van de planten te bevorderen.

Met de juiste verzorging zal je verticale tuin met hangende kamerplanten een prachtige toevoeging zijn aan je interieur. Geniet van het groen en de levendigheid die deze tuin met zich meebrengt!

Laat een reactie achter