Het inrichten van een eetkamer met eetbare kamerplanten

De eetkamer is een belangrijke ruimte in huis waar we genieten van maaltijden en quality time doorbrengen met familie en vrienden. Het inrichten van de eetkamer met eetbare kamerplanten is een geweldige manier om een unieke en levendige sfeer te creëren. Niet alleen voegen deze planten schoonheid en groen toe aan de ruimte, maar ze bieden ook de mogelijkheid om verse kruiden en groenten binnen handbereik te hebben. In dit artikel zullen we bespreken hoe je jouw eetkamer kunt inrichten met eetbare kamerplanten en welke planten het meest geschikt zijn.

Voordelen van eetbare kamerplanten in de eetkamer

Het hebben van eetbare kamerplanten in de eetkamer heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgen ze voor een natuurlijke en ontspannen sfeer. Het groen van de planten brengt de ruimte tot leven en creëert een gevoel van rust en welzijn. Daarnaast zijn eetbare kamerplanten ook nog eens functioneel. Je kunt ze gebruiken om verse kruiden en groenten te plukken en direct toe te voegen aan je maaltijden. Dit zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak, maar ook voor extra voedingsstoffen.

Welke eetbare kamerplanten zijn geschikt voor de eetkamer?

Niet alle kamerplanten zijn geschikt om in de eetkamer te plaatsen. Sommige planten kunnen giftig zijn of hebben specifieke groeiomstandigheden nodig die moeilijk te onderhouden zijn. Hier zijn enkele eetbare kamerplanten die goed gedijen in de eetkamer:

 • Basilicum: Basilicum is een populaire keuze vanwege zijn heerlijke geur en smaak. Het kan worden gebruikt in verschillende gerechten, zoals pasta’s, salades en sauzen.
 • Munt: Munt is een verfrissende plant die perfect is voor het maken van thee of het toevoegen aan cocktails en desserts.
 • Peterselie: Peterselie is een veelzijdig kruid dat kan worden gebruikt als garnering of als ingrediënt in soepen, sauzen en salades.
 • Rozemarijn: Rozemarijn heeft een sterke geur en smaak en is ideaal voor het kruiden van vleesgerechten en aardappelen.
 • Tijm: Tijm voegt een heerlijke smaak toe aan stoofschotels, soepen en sauzen.

Naast deze kruiden zijn er ook enkele groenten die goed gedijen als kamerplanten:

 • Cherrytomaten: Cherrytomaten kunnen worden gekweekt in hangende manden of potten en zijn perfect voor salades en snacks.
 • Snijbiet: Snijbiet is een bladgroente die gemakkelijk te kweken is en kan worden toegevoegd aan salades, roerbakgerechten en smoothies.
 • Radijs: Radijsjes zijn snelgroeiende groenten die een pittige smaak hebben en kunnen worden toegevoegd aan salades en sandwiches.

Hoe de eetbare kamerplanten te verzorgen

Om ervoor te zorgen dat je eetbare kamerplanten gezond blijven, is het belangrijk om ze op de juiste manier te verzorgen. Hier zijn enkele tips:

 1. Zorg voor voldoende licht: De meeste eetbare kamerplanten hebben minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats ze daarom in de buurt van een raam op het zuiden of westen.
 2. Geef regelmatig water: Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en geef water indien nodig.
 3. Bemest regelmatig: Gebruik een organische meststof om je planten regelmatig te voeden. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 4. Verwijder dode bladeren en takken: Houd je planten schoon en gezond door regelmatig dode bladeren en takken te verwijderen.

Conclusie

Het inrichten van een eetkamer met eetbare kamerplanten is een geweldige manier om schoonheid, functionaliteit en gezondheid te combineren. Met de juiste keuze van planten, zoals basilicum, munt, peterselie en cherrytomaten, kun je genieten van verse kruiden en groenten direct binnen handbereik. Vergeet niet om je planten goed te verzorgen en te genieten van de levendige sfeer die ze aan je eetkamer toevoegen. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter