Het telen van succulenten in glazen potten

Succulenten zijn populaire planten vanwege hun unieke uiterlijk en gemakkelijke verzorging. Een interessante manier om succulenten te telen is in glazen potten. Deze methode biedt verschillende voordelen en kan een prachtige toevoeging zijn aan je interieur. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het telen van succulenten in glazen potten en geven we je handige tips om succesvol aan de slag te gaan.

Voordelen van het telen van succulenten in glazen potten

Het telen van succulenten in glazen potten heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele plantenpotten:

 • Esthetische waarde: Glazen potten geven een moderne en elegante uitstraling aan je interieur. Ze kunnen dienen als decoratieve elementen en zijn perfect voor het creëren van een mini-tuin.
 • Transparantie: Doordat glazen potten transparant zijn, kun je de wortels en de groei van de succulenten goed observeren. Dit maakt het gemakkelijker om de gezondheid van de planten te controleren en eventuele problemen tijdig op te merken.
 • Waterbeheersing: Glazen potten hebben geen drainagegaten, waardoor je de watergift beter kunt controleren. Succulenten hebben namelijk niet veel water nodig en te veel water kan leiden tot wortelrot. Met een glazen pot kun je gemakkelijk zien of de grond nog vochtig is en voorkom je overbewatering.
 • Herbruikbaarheid: Glazen potten zijn duurzaam en kunnen keer op keer worden hergebruikt. Je kunt de planten eenvoudig verpotten of de pot aanpassen aan je interieur door bijvoorbeeld te spelen met verschillende vormen en maten.

Hoe te beginnen met het telen van succulenten in glazen potten

Als je geïnteresseerd bent in het telen van succulenten in glazen potten, volg dan deze stappen om succesvol te starten:

 1. Kies de juiste glazen pot: Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de wortels van de succulenten en dat deze voldoende ruimte biedt voor groei. Daarnaast moet de pot transparant zijn en geen drainagegaten hebben.
 2. Selecteer geschikte potgrond: Succulenten hebben goed doorlatende grond nodig om wortelrot te voorkomen. Gebruik een speciale potgrond voor succulenten of meng gewone potgrond met zand of perliet voor een betere drainage.
 3. Kies de juiste succulenten: Niet alle succulenten zijn geschikt om in glazen potten te telen. Kies soorten die van nature langzaam groeien en compact blijven. Populaire keuzes zijn onder andere Echeveria, Haworthia en Crassula.
 4. Plant de succulenten: Vul de glazen pot met de gekozen potgrond en maak een klein gat waarin je de succulenten kunt plaatsen. Zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn met grond en druk de grond voorzichtig aan.
 5. Geef de succulenten water: Na het planten is het belangrijk om de succulenten voorzichtig water te geven. Gebruik een spuitfles of een kleine gieter om de grond licht vochtig te maken. Let op dat je niet te veel water geeft om wortelrot te voorkomen.
 6. Plaats de glazen pot op een geschikte locatie: Succulenten hebben veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen. Kies een plek met helder, indirect licht en zorg voor voldoende ventilatie.
 7. Onderhoud en verzorging: Succulenten hebben weinig onderhoud nodig, maar het is belangrijk om regelmatig de grondvochtigheid te controleren en indien nodig water te geven. Vermijd overbewatering en gebruik een meststof speciaal voor succulenten om de groei te bevorderen.

Tips voor het telen van succulenten in glazen potten

Om het telen van succulenten in glazen potten nog succesvoller te maken, volgen hier enkele handige tips:

 • Kies glazen potten met een brede opening voor gemakkelijke toegang tot de planten en om luchtcirculatie te bevorderen.
 • Gebruik decoratieve elementen zoals kiezels, mos of kleine decoratieve figuren om je glazen pot op te fleuren.
 • Experimenteer met verschillende succulentensoorten en creëer interessante composities door planten met verschillende kleuren en vormen te combineren.
 • Vermijd het gebruik van glazen potten met een te smalle opening, omdat dit de groei van de succulenten kan belemmeren.
 • Let op de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte waar je de glazen potten plaatst. Succulenten gedijen het beste bij gematigde temperaturen en een lage luchtvochtigheid.

Al met al biedt het telen van succulenten in glazen potten een unieke en esthetische manier om deze prachtige planten te laten groeien. Met de juiste zorg en aandacht kunnen succulenten in glazen potten een echte blikvanger zijn in je interieur. Volg de bovenstaande tips en geniet van de schoonheid van deze bijzondere planten!

Laat een reactie achter